dimarts, 27 de març del 2012

UN IANQUI A LA CORT DEL REI ARTÚS



Autor:
Samuel Langhorne Clamin va escriure sota el pseudònim de Mark Twain. Quan tenia quatre anys d'edat es va traslladar amb la seva família a les ribes del Mississippi, concretament a l'estat de Missouri. Als dotze anys comença a treballar en un diari local com a aprenent. El 1861, Twain es veu en la milícia en començar la guerra de Secessió, però surt aviat per recomanació. Treballà com a periodista i el 1876 publica Les aventures de Tom Sawyer; el 1883, Vida al Mississipí, i el 1884, Les aventures de Huckleberry Finn. Amb aquestes tres obres aconseguiria gran fama ja en la seva època. El 1881 va escriure El príncep i el captaire, que és la seva primera novel·la històrica. Mark Twain va morir el 1910, després d'una sèrie de desgràcies familiars, com la mort de tres dels seus fills i de la seva pròpia esposa.

Argument:
Un ianqui, Hank Morgan, aconsegueix viatjar al passat i arribar a la Cort del rei Artús i els seus cavallers de la taula rodona, a uns 1300 anys enrere en la història; a l'època medieval, on tenen altres costums. Aconsegueix fama a causa dels seus coneixements moderns que els altres desconeixen. Això li serveix per realitzar una sèrie de fets insòlits, que deixa estupefactes a tots els vilatans del castell. Per por, el deixen lliure i a poc a poc va augmentant la seva fama que li fa mereixedor de tots els honors i altres poders concedits per Artús.


Valoració:
Les aventures de Tom Sawyer o de Hucklebrerry Finn, són les obres més conegudes d'aquest autor però aquesta novel·la a part de l'entreteniment que proporciona també ens transmet una crítica contra els polítics, l'Església, les classes poderoses, la ignorància, etc. Hem de saber que Twain va lluitar des dels seus escrits per obtenir millores socials. Rebutjava les conviccions socials de la seva època, la hipocresia, la crueltat humana i la superstició, era demòcrata i antiesclavista. L'Edat Mitjana no es diferencia massa de l'Amèrica profunda de principis del segle XX o de l'Europa de la mateixa època.

La història es desenvolupa de manera ràpida, s'estructura en capítols curts, d'una manera senzilla, sense complicacions.

Segons Mark Twain no hi ha forma més segura de saber si estimes o odies a algú que fer un viatge amb ell; us recomano que emprengueu un viatge en el temps que no us defraudarà.

Diana Parrilla

1 comentari:

  1. Anònim29.3.12

    Víctor Bosque 1a

    La resposta és: Contamina

    ResponElimina