dimecres, 22 de maig del 2013

RICARDO ALCÁNTARA ENS VISITA




El passat divendres 12 d’abril ens va visitar l’escriptor Ricardo Alcántara.  La seva xerrada va ser a la biblioteca de l’institut. Primer va començar explicant la seva vida després la seva obra i finalment va respondre algunes preguntes que vam fer nosaltres.

En Ricardo va néixer a Uruguai, va viure una temporada a Brasil, però des de fa uns vint anys viu a Barcelona. Ens va comentar que per a ell és una responsabilitat i una alegria visitar-nos al nostre institut. Va explicar-nos que tots els seus llibres els ha escrit a Barcelona, i per això es reconeixia com a escriptor català, però un dia va tornar al seu país natal , el va envair la tristesa i finalment es considera un autor urugauià. Una de les seves frases preferides és que la curiositat obre portes cap a un camí professional.

El seu primer conte el va escriure per a una competició nacional, envaït per l’ànsia i amb poc coneixement va començar a escriure. Un dia rellegint el llibre se n’adonà que no tenia sentit i va estripar els fulls i comença de nou. Va tornar a llegir-lo i continuava sense entrendre’l, trencà els full i tornà a començar i així successivament, fins que va trobar la música que li serví d’inspiració. Finalment el va escriure i el presentà a la competició, va quedar segon entre 185 persones. Això li va ensenyar a no subestimar-se i fer millor les coses, el llibre, per cert era Guarasú . Finalment  abans d’anar a les  preguntes ens donà un consell : “Tenir ulls d’obervador és essencial. La idea entra i va al racó de les emocions. Per a mi és la inspiració”

Tot seguit començà a respondre les nostres preguntes . Vam preguntar-li si algun llibre seu està inspirat en algun aspecte personal. Ell contestà que no, ens va dir que si la seva vida fos una taronja als seus llibres mai sortiria la taronja però sí el suc sempre està en tota la seva obra. Vam  preguntar-li si va estudiar alguna cosa d’escriptor o va començar a escriure automàticament. Ens va comentar que sí, si no tens instrucció és més difícil, però ningí t’impedeix escriure sense estudiar. Ell estudià psicologia. Vam dir-li que si eres escriptor i no et venia  la inspiració, què fas? Ell ens suggerí que si estàs obert a tot, segur que et ve la inspiració. En Ricardo no s’imagina sense escriure, perquè escriure el fa millor persona. Finalment li vam preguntar en què es va inspirar  per fer  un llibre seu que ens va agradar molt el aguijón del diablo , elll ens contestà que en la crua realitat.  

Júlia Remesal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada